torsdag, desember 29, 2011

Kadaverdoktoren

Kadaverdoktoren av danske Lene Kaaberbøl er en spennende krimbok hvor en også kan få lære litt om mikrobiologi på en svært interessant måte, samt at den tar for seg hvordan det var å være kvinne med interesse for forskning på slutten av 1800-tallet. Handlingen foregår i en liten fransk by og det er Madeleine Karno, dattera til byens patolog, som er hovedpersonen. Hun er veldig interessert i farens arbeide og hjelper gjerne til når hun får lov. Hennes interesser bryter veldig med samfunnets normer på denne tiden, så en utdanning på høyere nivå er helt utelukket for hennes del. I stedet vier hun sitt liv til å hjelpe faren, og sjansen byr seg når faren blir utsatt for en ulykke der han knekker en fot og en arm.

Selve romanen starter med at en ung, velstående kvinne dør utenfor sitt eget barndomshjem. En prest våker over liket uten å legge merke til at små midd kommer ut av kvinnens nesebor og over til han. Noen dør på veien, men ikke alle. Og det blir faren til Madeleine som får oppgaven med å finne ut hva det var den unge kvinnen døde av. Senere finner de også liket av presten.

VG har gitt romanen terningkast 5. Jeg syns den fortjener en 6'er, for den er meget velskrevet med et godt og variert språk. Dessuten syns jeg at denne romanen utvider krimsjangeren enda litt til ved at vi her får følge Madeleines, en patologs datter, forsøk på å hjelpe til med å finne sannheten omkring dødsfallene og hvor midden kommer fra.

Romanen er frittstående, men det har kommet meg for øre at dette er den første i en triologi. Ja, jeg leser gjerne flere bøker med Madeleine i hovedrollen :D

Dette er den første krimromanen Lene Kaaberbøl har skrevet på egen hånd. Tidligere har hun skrevet to kriminalromaner sammen med Agnete Friis. I tillegg har hun skrevet en rekke populære ungdomsromaner hvor Skammarens dotter nok er den mest kjente.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar