onsdag, januar 14, 2009

Om å banne i kjerka

En ting jeg syns er skremmende er når såkalte "besservissere" mener å inneha den absolutte sannhet. Møtte en god del av dem på NTNU, og det som var felles for dem, var at de hadde tilegna seg kunnskap, men hadde null eller liten erfaring. Du verden så oppblåste og irriterende disse menneskene kunne være! Joda, de var aktive på forelesningene og gjorde det bra på eksamenene. Et av problemene med disse var at hadde du en annen mening eller en annen vinkling på et problem, ble du sett ned på. Enten fordi de selv ikke hadde tenkt den tanken enda (ok, nå var jeg stygg), eller fordi det stred litt med deres oppfatning. Selv når du mente det samme som dem, men brukte andre ord, så ble det feil.

Det som forundrer meg er at denne type oppførsel ikke har noen aldersgrense: Det med å mene at man innehar den ene og fulle sannhet, og så kreve at alle andre også skal inneha den samme oppfatning.

Det er positivt at man skaffer seg kunnskap, og positivt at man prøver å sette teoriene ut i live. Men det er ikke positivt når man vil presse sin oppfatning ned over hodet på andre. Det er jo ikke sikkert man sitter med den absolutte sannhet...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar