mandag, januar 19, 2009

Om det å blogge...

Jeg elsker å skrive. Har skrevet dagbok i mange år. Brevvenner har jeg også, og det er så befriende å kunne legge ord på sine opplevelser, følelser og tanker, for så å få tilbakemelding fra en bestevenninne. En ekte brevvenn er en du kan stole på, og det er godt å vite at dine betroelser ikke kommer videre. Både dagbøker og brev er gjennomsyra av din oppfattelse av deg selv.

Blogging er i samme gate som brevskriving og dagbokføring, men foregår i det offentlige rom. Har inntrykk av at mange glemmer dette, og bretter ut sine liv sånn at alle kan se. Men de også gir kun ut sin versjon av seg selv. Slik som i brev, kan man også få et slags bilde av bloggeren ut i fra det h*n skriver om seg selv, men dette bildet består kun av fragmenter av den egentlige sannhet.

Jeg er vant til å skrive brev og dagbok, så omstillinga til å blogge har vært litt vanskelig. Prinsippet er det samme, men jeg er fullt klar over at jeg må være forsiktig med å legge ut for mye om meg selv. Hva om noen tror de kjenner meg kun ut i fra mine blogginnlegg og så dømmer meg ut i fra det?

Min første blogg ble nok litt vel personlig. På samme tid, hadde jeg et par brevvenner som også blogget, og ettersom vi leste hverandres blogger, så "glemte" vi å skrive brev. I stedet for å bli enda mer sammensveisa, gled vi vekk fra hverandre. Det endte med at vi sletta bloggene, og berga vennsskapet. En blogg kan ikke erstatte et langt og koselig brev fra en god venn.

Etter fiaskoen med mitt første forsøk på blogging, valgte jeg å opprette to andre blogger som skulle ta for seg to helt separate ting: katter og brodering; mine to største hobbyer. I det siste har det gått tregt med oppdateringene i broderibloggen, og samtidig har jeg fått et lite ønske om å kunne skrive om ting som opptar meg. Så, her er altså et nytt forsøk på å føre en ”litt-om-alt-blogg”. Fungerer det ikke, så er det veldig lett å slette innlegg eller slette bloggen for den saks skyld.

8 kommentarer:

 1. Liker veldig godt denne "litt-om-alt" bloggen din jeg.
  Ser at mange blogger er veldig personlige ja. Noen forteller jo alt. Selv er jeg livredd for å fortelle for mye om meg selv i bloggen, men samtidig også bekymra over at den kanskje blir upersonlig.

  SvarSlett
 2. Mandy Lou: Jeg syns du klarer å balansere det fint jeg :-) Du skriver varmt og levende, og jeg blir alltid glad når jeg ser et nytt blogginnlegg i bloggen din :-D

  SvarSlett
 3. Det var nå koselig å høre. Jeg bør nok skjerpe meg og blogge litt oftere. :)

  SvarSlett
 4. Jeg liker også denne bloggen din, syns den forteller mer om deg enn de to andre, men ikke for mye. Bare katter eller bare brodering blir kanskje litt kun for spesielt interesserte? Syns denne bloggen er veldig koselig!

  Jeg er vel en av dem som forteller litt mye av og til. Har fått tilbakemelding på kattedagbøker at det jeg forteller kan feiltolkes og misbrukes, noe jeg også syns jeg har opplevd med alt spetakkelet i det siste. Syns likevel det er greit å være ærlig, selv om man ikke trenger å fortelle absolutt alle detaljer av alt.

  Jeg har store grenser for hva jeg forteller om ungene mine så derfor er de ikke hovedtema i bloggene mine, og jeg har også store grenser for hva jeg deler av info om andres unger. Der bruker jeg å spørre om lov før jeg legger inn tydelige bilder av dem f.eks.

  Syns det er fint med tilbakemelding hvis/når jeg forteller for mye ;0)

  SvarSlett
 5. Sissel: Tilbakemelding hvis en forteller for mye kan være greit ja :-D Selv om en er forsiktig med å utlevere seg selv når en blogger, så kan det lille man forteller misbrukes i og med at leseren kan feiltolke det du har skrevet. Og vil de grave opp søppel om deg, så gjør de det - selv om det ikke finnes noe søppel. Når vi blogger, setter vi oss i en utsatt posisjon, om vi vil eller

  SvarSlett
 6. Mandy Lou: Ja, jeg syns du bør skjerpe deg og blogge litt mer ;-)

  SvarSlett
 7. Jeg også liker veldig godt bloggen din!:) Balansegangen er ofte ganske vanseklig for hva man skal blogge om. Noe er privat, og andre ting er man ivrig etter å blogge om! Jeg er fast leser av bloggen din!:)

  SvarSlett
 8. Toril: Godt å høre det da :-)

  SvarSlett