mandag, februar 16, 2009

Ku-navn

Jeg elsker navn! Toril har i bloggen sin bedt om tips til navn til sitt neste kull, og jeg har jo prøvd å hjelpe så godt jeg kan.

Jeg elsker navn! Og jeg samler på dem!

Interessen for navn ble vekka den gangen foreldrene mine skulle finne navn til den eldste lillebroren min. Før han ble født fikk de tak i en navnebok, og der var det mange fine og rare navn. I starten samla jeg kun på navn, men etter at jeg fikk PC, ble det enklere å katalogisere navnene, samt legge til betydning og opphav for navna . Og da jeg tok mellomfag i Nordisk, fikk jeg muligheten til å fordype meg i faget Navnegransking.

Over til det jeg egentlig tenkte å blogge om akkurat nå; og det er det nye navnesystemet vi har tenkt å bruke når vi heretter skal gi kalvene våre navn. Tidligere har de blitt oppkalt etter det greske- og det norrøne alfabetet. Nå skal de få ”ordentlige” navn.

Vi har tenkt å kalle opp kalvene etter mora ved at de får et navn på samme forbokstav som mora. Samtidig ønsker vi å trekke linjer tilbake til de første kuene som Odd kjøpte inn den gangen han starta opp med melkeproduksjon her på gården. Det vil bety at noen av de kalvene som blir født nå fremover, vil bli kalt opp etter sin stammor. Den siste kalven som ble født i fjøset vårt, har fått navnet Browny, og hun er kalt opp etter sin stammor Bruna.

Jeg har nok hørt navna på disse første kuene, men de eneste navna jeg husker er Vigdis, Sissel, Lilja og Bruna. Vigdis og Sissel er de som har flest etterkommere i fjøset i dag.

6 kommentarer:

 1. Vigdis og Sissel ja... mamma heter Vidgis ;0)

  SvarSlett
 2. De navna hadde de da de kom hit, men da har jeg to navn klare til deres etterkommere... :-P

  SvarSlett
 3. Kommentar fra Odd: De andre kuene het Perla, Prøve, Augusta, Dolly, Beate, Krota og Vilma. Ingen av disse har etterkommere i dag.

  SvarSlett
 4. Enda en kommentar fra Odd: Vigdis har 9 etterkommere, Sissel har 4, Bruna har 2 og Lilja har 3 etterkommere.

  SvarSlett
 5. Interessant....elsker navnehistorie og greier... :) Godt aa vite hvem sin hjerne jeg skal rote rundt i om vi noengang faar til noen smaattinger her .... hehe ;-)

  Er morsomt aa navne dyrene ja, det er nesten favoritt delen min ogsaa naar jeg har et nytt kjaeledyr :)

  SvarSlett
 6. Laila: Bare gi meg en bokstav det, så skal vi se om det blir ei råd ;)

  SvarSlett