mandag, februar 16, 2009

Runer og Kyr

Ja, hva har runer med kyr å gjøre, tenker du kanskje? Da jeg flytta hit, hadde Odd begynt å gi kalvene sine navn etter det greske alfabetet, og i 2003 ble Omega født. Ideen med det greske alfabetet var god, og en fin måte å lære seg alfabetet på.
Noen år tidligere hadde jeg oppdaga at også bokstavene i det norrøne alfabetet hadde navn, og etter Omega, så gikk vi løs på rune-alfabetet; eller futarken, som den også kalles. Den siste bokstaven heter Odel, og vår Odel ble født for en måned siden, så nå har vi begynt på et nytt system som jeg sannsynligvis kommer tilbake til i en annen post.

Ei venninne av meg har lenge gått og tenkt på å tatovere seg, og hun har brukt lang tid på å finne det riktige motivet. Det siste motivet hun har kommet fram til, er en rune som hun føler hun kan identifisere seg med. Ja, hvorfor ikke en rune? For noen år siden var det populært å tatovere seg med kinesiske tegn, og det uten å ha noe som helst tilknytning til det kinesiske språket. Kinesiske tegn er vakre de, men jeg føler ikke at de har noe med meg å gjøre.

Hver rune har sitt navn og sin betydning. Odin fikk tilgang til runene den gangen han satte helsa si på spill ved å henge opp ned i et tre i ni døgn. Etterhvert fikk også sjamanene og volvene tilgang til runenes hemmelighet. Ordet rune betyr jo hemmelighet. Runene kunne fortelle om fremtiden, men de kunne også settes sammen til trylleformularer som kunne oppfylle ønsker. Men som med all annen trolldom, bruker du den for å ødelegge for andre vil du få tredobbelt tilbake. Så skal du ødelegge for noen ved hjelp av trylleformler, må du tenke deg godt om først. Det bør virkelig være verdt det, for å si det mildt

Etter hvert ble det behov for et skriftspråk, og da var det naturlig å bruke runene ettersom de var enkle å risse inn i tre og stein. På 1400 tallet var runene så og si fullstendig erstatta av det latinske alfabetet, som er det vi bruker i dag, men i noen små bygder i Dalarna i Sverige, vet vi at runene var i bruk til langt ut på 1800-tallet.

Den gangen min interesse for runene ble vekka, fikk jeg det tipset at jeg skulle finne min personlige rune, og av en eller annen grunn, landa jeg på runen Lagu. Lagu betyr vann. Denne runen passet nok til den jeg var den gang; men skulle jeg valgt meg ut en rune i dag, så ville jeg nok ha valgt en annen.

Runene er delt opp i tre slekter, og de kalles Frøys ætt, Hagals ætt og Tys ætt. Hver slekt inneholder åtte runer.
Frøys ætt består av Feoh (rikdom), Ur (urokse), Thorn (Tors energi), Ansur (Logos (motsatte av kaos)), Rad (reise), Ken (lys), Gyfu (gave) og Wyn (belønning)
Hagals ætt består av Hagal (omveltning), Nyd (motstand), Is (is), Ger (innhøsting), Eoh (barlind), Peorth (terning/spillebrikke), Eolh (strekke seg opp) og Sigel (lysets seier over mørket)
Tys ætt består av Ty (Guden Ty), Beorc (fornyelse), Ehwaz (kjapp), Man (menneske), Lagu (vann), Ing (fullførelse), Daeg (dag) og Odel (hjem).
Forkortelsene av hva hver rune betyr, er kun stikkord. Du kan lese mer om runene på http://www.icelady.no/runer/runetegn.html.

Sigel-runen ble dessverre brukt i logoen til SS-soldatene under andre verdenskrig. Men, så det er det sånn med Sigel, at denne runen kun kan brukes i det godes tjeneste. Prøver du å bruke den til å oppnå noe for deg selv, risikerer du å få runen mot deg. Så kanskje var det takket være runen sigel som førte til at Hitler tapte krigen?

Sigel står på bås hos oss hun, og er ei fin ku. Må bare tilstå at det føltes litt merkelig å gi henne det navnet, for vi forbinder symbolet med nazistene. Men, hallo! Sigel er en bokstav i runealfabetet, og nå er det på tide å ta tilbake den sterkeste runen av alle!

Den beste melkekua vår heter forresten Thorn.

3 kommentarer:

 1. Å plutselig fikk jeg mange navne-tips til den gang jeg får begynne å bestemme kattungenavn igjen. Flotte navn

  SvarSlett
 2. Elsker mytology....og runer...og norroene guder... hehe :-)

  Opprinnelig saa tenkte jeg paa runen for Odin men saa fant jeg ut at nynazistene har begynt aa bruke denne runen som symbol :-( Er ikke det trist at noe som er saa solid & saa gammelt og generelt positivt har blitt merket med noe saa negativt :(

  (Man kan jo liksom ikke tatovere seg med den runen i det hele tatt, kommer jo alltid til aa vaere i bakhodet mitt at folk som ser den runen kan misforstaa helt.... :( )

  SvarSlett
 3. Laila: Nok et bevis på at nazistene er historieløse... Den runen du tenker på nå er jo også en veldig flott og sterk rune :-)

  SvarSlett